För pumpaodlaren Leif Nilsson bjuder oktober på några minst sagt hektiska veckor. Det är nämligen skördetid inför halloween och deras 21 hektar pumpor ska handplockas och levereras till olika delar av Sverige, Finland och Norge.
ÖM möter upp Leif Nilsson en blöt tisdagsförmiddag på en lika blöt åker som lyser brandgult av pumpor. Ösregnen som fallit de senaste dagarna har bytts mot ett lätt duggregn, men det hjälper inte honom, förklarar Leif och skakar på huvudet.
Det går inte att plocka pumporna i sådant här väder. Skaften blir för blöta. Vi har skördat sedan i september men det har varit ovanligt varmt, så vi har också fått ta dem senare än vi brukar.
Är pumpan varm när den plockas kondenserar den för mycket där den ska ligga i lagerhuset i väntan på leverans. Det är alltså en balansgång, det där med att skörda pumpor får vi veta.
Man ska inte heller vänta så länge så att det börjar frysa, pumporna tål ingen frost alls utan blir förstörda av det.
Årets skörd god
Tillsammans med sin fru Ingela Mauritsson Nilsson driver Leif Boställets Grönsaker på gården i Löderup sedan många år tillbaka. De odlar runt 60 sorters pumpor, från rena prydnadssorter till sådana som passar utmärkt till matlagning. På gården har de också gårdsförsäljning.
Där fungerar det lite som en marknadsundersökning, vi ser vad folk vill ha. När vi började sälja pumpor för 25 år sedan ville till exempel ingen ha vita pumpor, men de tar slut så fort vi börjar sälja dem nu, konstaterar Leif.
Det har varit ett gynnsamt år, varm och soligt väder för gurkans kusiner pumporna att frodas i. I början av oktober i år hade man sålt allra mest av butternutpumpor, som används flitigt i matlagning. Nu när halloween närmar sig är den stora, orangea pumpan populärast.
De mellanstora säljer bäst, de som ligger på fem sex kilo. Men vi har en sort som blir riktigt stora, upp till 50 kilo, de används mycket i reklam, till exempel i skyltfönster.
Handplockas varsamt
På fälten vi står vid finns mycket kvar att skörda; halloweenpumpor, butternutpumpor, spagettipumpor och muscatpumpor i mängder.
Allt plockas för hand och läggs i pallkragar som vi sedan lastar på lastbilarna. Man måste vara försiktigt när man plockar pumpor, de är ömtåliga och ska inte bli stötta, ungefär som äpplen.
Det gäller att de har mognat i tid, och är härligt färggranna, annars har Leif ett problem.
Jag minns en gång för massor med år sedan, då var pumporna dåligt mogna och en kund bad mig att sprayfärga pumporna så att de skulle bli mer orangea, berättar han med ett skratt.
När pumporna är ombord på lastbilarna levereras de till hela landet och även till Finland och Norge.
Den 31 oktober ska allt vara slut!, säger Leif och tillägger att det faktiskt oftast brukar bli ett litet överskott. På så vis vet de att de odlat tillräckligt.
Företaget har inga omdömen.
Leif Nilsson